Poměr:
2 l kapřího vývaru, získaného vyvařením kapřích odřezků (viz recept č. 13), nebo vývaru z vařených kaprů, asi 1 dl octa, sůl, 2 lžičky pískového cukru a asi 100 až 120 g želatiny buď v prášku (mleté) nebo v lístcích.
Postup:
rybí vývar procedíme a je-li na povrchu vývaru tuk, lžící jej odstraníme nebo papírovým ubrouskem sejmeme. Nyní nalijeme do hrnečku ¼ litru procezeného studeného rybího vývaru, do něho nasypeme práškovou želatinu, promícháme a necháme asi 15 až 20 minut bobtnat. (Použijeme-li želatinu lístkovou, nastřiháme ji na menší kousky, dáme je do misky, zalijeme ¼ litrem studeného rybího vývaru a necháme rovněž asi 20 minut bobtnat. Takto nabobtnalou želatinu v lístcích i s vývarem pak dále použijeme jako nabobtnalou želatinu práškovou).
Zbylý rybí vývar (tj. 1 ¾ litru) podle chuti okyselíme, osolíme, osladíme, nahřejeme k bodu varu a odstavíme. Do nahřátého vývaru pak dáme nabobtnalou želatinu a mícháme, až se želatina dokonale rozpustí. To trvá asi 5 minut. Vařit se již nesmí. Takto připraveného rosolového vývaru můžeme po vychladnutí ihned použít k zalévání kapra do rosolu, nezáleží-li nám ovšem na tom, že rosol nebude po ztuhnutí žádoucně čirý.
Má-li být rosol dokonale čirý, pak k přípravě rosolu rybího použijeme místo uvedených vývarů bílky vyčištěného rybího vývaru, viz recept č. 14, a ostatní přísady uvedené v poměru a další postup zůstávají nezměněny.
Asi 1 ¾ litru rosolu.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!