POMĚR:
900 g syrových brambor, sůl trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g másla a 3 žloutky. – Na obalení 3 bílky a strouhanka, na vysmažení sádlo nebo olej.
POSTUP:
Čistě omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené oloupeme, ještě horké sítem protřeme nebo protlačíme lisem na brambory, dáme do misky, osolíme, okořeníme, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Z vychladlé hmoty upravíme na moukou poprášeném vále krokety v podobě válečků, asi 6 cm dlouhých a 2 ½ cm tlustých nebo tvaru kuliček o průměru 3 cm, omočíme je v rozšlehaných bílcích (nebo vejcích), obalíme ve strouhance a ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova vysmažíme.
OBMĚNA: Do hmoty můžeme také zamíchat 30 g nastrouhaného ementálu a přikořenit mletým pepřem.
Podáváme jako přílohu k pečenému, smaženému a grilovanému kapru, ke kapří sekané apod.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!