POMĚR:
300 g rýže, 2 ½ l vody, sůl a 50 g másla.
POSTUP:
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme do varu. Přebranou rýži spaříme horkou vodou, vložíme do vařící osolené vody a za občasného míchání vařečkou vaříme 16 – 20 minut, podle druhu rýže. Uvařenou rýži scedíme, dáme na síto, tekoucí studenou vodou rychle propláchneme a necháme dobře okapat. V kastrole rozehřejeme máslo, do pěny vložíme uvařenou rýži a krátce podusíme. Při dušení rýži občas vidličkou načechráme. Je-li třeba, rýži ještě přisolíme.
OBMĚNA: vařenou rýži můžeme také ochutit buď kayenským pepřem, nebo kari kořením.
Rýži vařenou podáváme jako přílohu k dušenému kapru na paprice, po námořnicku, s kaparovou omáčkou, k silvestrovskému kapru pečenému, k pečenému kapru po čínsku, ke kapřímu guláši apod.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!