POMĚR:
1 litr vody, 2 dl octa, lžíce pískového cukru, půl lžičky soli a asi 60 g mleté (práškové) želatiny.
POSTUP:
Do hrnečku nasypeme mletou želatinu, zalijeme ji ¼ litrem studené vody, dobře promícháme a necháme asi 20 minut bobtnat. Do zbylé vody (tj. ¾ l) přilijeme ocet, přisypeme sůl, cukr a asi 5 minut povaříme. Pak z plotny odstavíme, přidáme ihned nabobtnalou želatinu a mícháme, až se želatina dokonale rozpustí. To trvá asi 5 minut. Vařit se již nesmí.
Takto připraveného rosolu můžeme po vychladnutí ihned použít k rosolování kapra nebo jiných studených pokrmů připravených z kapřího masa. Důležité však je, aby při zalévání pokrmu rosolem byl rosol vychladlý, ale ještě tekutý. Ztuhne-li nám předčasně rosolový vývar, pak jej postavíme s nádobou do horké vody, kde se znovu rozpustí.
OBMĚNA: Máme-li želatinu lístkovou, nastřiháme ji nejdříve na menší kousky, dáme do misky, zalijeme ji rovněž ¼ litrem studené vody a necháme také 20 minut bobtnat. Nabobtnalou pak z vody vyjmeme a nevymačkanou dále použijeme tak, jako želatinu mletou.
Dokonale ztuhlého rosolu používáme hlavně jako přílohy ke studeným kapřím pokrmům a na ozdobu. Dáváme mu různý tvar, a to buď vykrajováním, nebo jemným rozsekáním apod. (Viz také aspiky rybí, č. 190).
1 litr rosolu.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!