POMĚR:
1 ½ kg kapra, sůl, kmín, hladká mouka, 60 g slaniny, 60 g másla a trochu rybího vývaru nebo vody.
POSTUP:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavu odkrojíme, po délce rozdělíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme. Pak půlky kapra na vrchní straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme, posypeme celým nebo tlučeným kmínem a poprášíme hladkou moukou. V pekáči trochu rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, na to položíme připravené půlky kapra a v troubě po obou stranách opečeme. Při pečení občas kapra přeléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme trochu vývaru nebo vody. Upečeného kapra dáme na mísu, přelijeme vypečenou šťávou, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a pokapeme citrónovou šťávou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Opečené brambory, popř. bramborový salát nebo bramborová kaše a celerový nebo okurkový salát.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!