POMĚR:
1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, 2 litry vody, trochu octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu a 120 g másla.
POSTUP:
Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme a nakrájíme na šest porcí, které osolíme. Do kastrolu nalijeme vodu s octem, přidáme sůl a další přísady a asi 10 minut povaříme. Teprve potom vložíme do vývaru porce kapra, necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme celkem asi 16 až 18 minut. Uvařené porce kapra opatrně rybí lopatkou vyjmeme, urovnáme na mísu hřbetem vzhůru a přelijeme horkým máslem. Mísu ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájeným citrónem.
(Scezený vývar z uvařeného kapra upotřebíme k přípravě rybí polévky nebo omáčky, popř. k přípravě rybího rosolu).
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod, popř. jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory maštěné máslem a sypané drobně nakrájenou petrželkou.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!