POMĚR:
6 porcí šupinatého kapra po 150 g, zbaveného páteřních kostí, sůl, mléko, 60 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky a 200 g tuku na smažení
Tento způsob úpravy kapra je u nás doposud nejoblíbenější. Upravuje se však stále stejně, přestože i při této tepelné úpravě kapra je možno docílit spousty chuťových obměn.
Smažený kapr zvlášť dobře chutná, když jej před tepelnou úpravou vložíme asi na ½ hodiny do osoleného mléka. Kromě solení můžeme také kapra před obalením a smažením buď opepřit nebo opaprikovat, popřípadě slabě potřít sardelovou pastou, nebo posypat jemně rozsekanou petrželkou, pažitkou pod. Pak kapra obalíme. I zde je několik způsobů. Nejznámější je obal z mouky, vajec a strouhanky, a obal z těstíčka.
Kapra smažíme nejlépe na 100% tuku nebo na oleji, anebo na oleji s příměsí másla nebo sádla. V cizině se také kapr smaží na husím sádle a považuje se takto vysmažený za velkou pochoutku. – Při smažení tukem nešetříme. Nejlépe a nejrychleji se obalené porce smaží, když jsou do poloviny potopeny v tuku. Vezmeme-li na smažení máslo tuku, snadno se přepaluje a vysmažená ryba je pak tíže stravitelná.
Smažíme v rozehřátém tuku na prudším ohni rychle a opatrně. Aby se porce kapra stejnoměrně a lépe smažily, je nutno z nich odstranit páteřní kost i s přirostlými většími kostmi. Porce jsou pak plošší a tuku na smažení je zapotřebí méně. Kapra při smažení nikdy nezakrýváme pokličkou, neboť obal, který má být po usmažení křupavý, nežádoucně páchne.
Smaženého kapra můžeme podávat teplého i studeného.
POSTUP:
Porce kapra vložíme asi na půl hodiny do osoleného mléka. Potom je osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme. To trvá asi 12 minut. Usmaženého kapra upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, na dílky nakrájeným citrónem nebo rajčetem apod.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Chléb, brambory ve všech úpravách, teplá holandská nebo majonézová omáčka, studená tatarská omáčka, dále to může být bramborový salát obyčejný, francouzský salát s majonézou, zeleninový salát nebo kompot apod.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!