Rybí jaternice
POMĚR: 650 g čistého kapřího masa, 60 g cibule, trochu petrželky, 40 g másla, 350 g vařených brambor, 3 vejce, 30 g hrubé krupice, sůl, trochu mletého pepře, muškátového oříšku a majoránky, 60 g slaniny, 2 lžíce mléka. – 4 m čistých vepřových střev a špejle. – 50 g cibule a 80 g másla na […]
Rohlíky plněné kapřím masem, pečené v alobalu
POMĚR: 6 rovných rohlíků, 400 g pečeného kapřího masa, 50 g másla, lžička sardelové pasty, 80 g nastrouhaného ementálu a alobal. POSTUP: Rohlíky rozřízneme podél na dvě půlky. Dolní půlku rohlíku trochu vydlabeme a vzniklý důlek slabě potřeme máslem, promíchaným se sardelovou pastou. Do takto připravených dolních půlek rohlíků rozdělíme pečené vykostěné a na kousky […]
Pirožky plněné kapřím hašé
POMĚR: 500 g lístkového těsta (doma zhotoveného nebo koupeného v polotovarech), 5000 g kapřího hašé (viz recept č. 116), 2 žloutky a lžíce mléka. POSTUP: Lístkové těsto vyválíme na vále poprášeném moukou na plát asi 4 mm silný a nakrájíme jej na čtverečky o velikosti 11 * 11 cm. Střed čtverečků naplníme haší z kapřího masa, okraje […]
Kapří špíz
POMĚR: 500 g očištěného, kůže a kostí zbaveného kapra, 5 silnějších plátků anglické slaniny, 4 rajčata nebo 10 středně velkých kloboučků žampionů nebo hříbků, citrónová šťáva, olej, sůl, letý pepř a 20 g másla. POSTUP: Opláchnuté a osušené kapří maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. […]
Kapří neapolská pizza
POMĚR: 90 g hladké mouky, 15 g sádla, 30 g másla, sůl a 2 lžíce vody. – 2 plátky kapřího masa zbaveného kůže a kostí, asi 1 cm silné, osolené a na másle opečené, 4 proužky sardelí nebo 2 plátky uzeného konzervovaného lososa, 80 g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu, 3 vejce, 1 dl mléka, trochu […]
Klopsy nebo placičky z kapřího masa po drážďansku
POMĚR: 700 g čistého kapřího masa (vykostěného, bez kůže), 2 vejce, 50 g másla, 3 žemle, asi ½ l mléka, 40 g cibule, sůl, mletá paprika nebo mletý pepř, trochu zelené petrželky a pažitky. POSTUP: Žemle oloupeme, rozčtvrtíme a namočíme na 15 minut do mléka. Syrové kapří maso nakrájíme na kousky, přidáme k němu namočené a […]
Kapří bramborák
POMĚR: 300 g čistého kapřího syrového masa, 700 g jemně ustrouhaných syrových brambor, 1 až 2 vařené brambory, 1 2 vejce, asi 100 g hladké mouky, lžíce mléka, stroužek česneku nebo 20 g cibule, 50 g slaniny, sůl, mletý pepř a trochu majoránky. -120 g sádla nebo oleje na pečení. POSTUP: Syrové kapří maso zbavíme […]
Kapří sekaná
POMĚR: 700 g čistého kapřího masa, 2 žemle, ¼ l mléka, 2 vejce, 40 g cibule, trochu petrželky, 20 g másla, 50 g slaniny, citrónová kůra, 2 rozsekané sardele nebo lžička sardelové pasty, trochu soli a mletého pepře a 20 g tuku na potření sekané; trochu tuku a mouky na vymazání a vysypání tvořítka. POSTUP: […]
Kapří karbanátky
POMĚR: 400 g kapřího masa vařeného nebo pečeného, 80 g másla, 2 žloutky, 350 g uvařených a prolisovaných brambor, 30 g strouhanky, sůl, muškátový oříšek a trochu petrželky. – 2 bílky a 1 vejce, 120 g strouhanky na obalení a 120 g sádla nebo oleje na vysmažení. POSTUP: V misce utřeme máslo do pěny, potom k němu […]
Kapr s mandlemi po španělsku
POMĚR: 4 porce kapřího masa, zbaveného kůže a kostí, citrónová šťáva, sůl, 1 větší cibule, asi 3 lžíce oleje, trochu mleté hladké mouky, 3 dl bílého přírodního vína, trochu mleté sladké papriky a pepře, 50 g sloupnutých a nadrobno rozsekaných mandlí, 2 lžičky kaparů, mléko a tuk na pečení. POSTUP: Připravené rybí porce pokapeme citrónovou […]