POMĚR: 750 g kapřího masa vařeného nebo pečeného, 2 žemle nebo 60 g strouhanky, asi 2 dl mléka, 50 g másla, zelená petrželka, 20 g cibule, 2 žloutky, sůl, trochu mletého pepře a asi ¼ l rybího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky masoxu.
POSTUP: Rybí maso zbavíme kostiček, jemně rozsekáme nebo nahrubo umeleme. Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, namočíme na 10 minut do mléka, vymačkáme a protřeme sítem. (Vezmeme-li místo žemlí strouhanku, pak ji pouze zvlhčíme mlékem). V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a petrželku, osmahneme, k tomu přidáme umleté rybí maso a prolisované žemle nebo mlékem zvlhčenou strouhanku, žloutky, sůl, pepř, podlijeme trochou vývaru a za stálého míchání hašé dusíme asi 6 minut. Pak je upravíme na talíře, na každou porci dáme sázené vejce a ozdobíme petrželkou.
OBMĚNY: Do hašé můžeme přidat ještě asi 3 stroužky utřeného česneku nebo 2 jemně rozsekané sardele. – Upravené kapří hašé můžeme také použít k plnění pirožek, slaných palačinek, paštiček z lístkového těsta apod.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Slané rohlíky, popř. topinky, anebo vařené brambory a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!