POMĚR:
2 kg brambor, asi 750 g oleje a jemná sůl
POSTUP:
Z oloupaných nebo oškrabaných a dobře omytých brambor nakrájíme asi 4 cm dlouhé a 8 mm silné hranolky, vkládáme je do studené vody a máčíme je v ní nejdéle 30 minut. Máčíme je proto, aby se z nich část škrobu vyplavila. Namočené hranolky pak postupně v čisté utěrce dobře osušíme, osušené vložíme do drátěného košíčku, který však smíme naplnit jen do poloviny. Košíček s brambory pak ponoříme do nepříliš horkého tuku (asi 140°C) a necháme je v něm tak dlouho, až se hranolky napolo uvaří. Nesměji však dostat barvu. Potom košíček s hranolky vyjmeme a necháme je vychladnout. (Takto v oleji předvařené hranolky můžeme na několik hodin v chladu uschovat a teprve před upotřebením je dosmažit). Vychladlé hranolky s košíčkem vložíme potom do hodně rozehřátého oleje (asi 190°C) a necháme je v něm tak dlouho, až hranolky zrůžoví. Přitom občas košíčkem potřásáme, aby se neslepily. Pak je vyjmeme a dobře odkapané dáme do porcelánové mísy, osolíme a natřásáním mísy hranolky obracíme. Hotové bramborové hranolky nesmíme přiklopit, protože by změkly. Musíme je ihned horké podávat.
POZNÁMKA: Odkrojky při krájení brambor upotřebíme na bramborovou polévku, krokety, bramborové karbanátky apod.
Podáváme jako přílohu ke kapru pečenému na tuku, na roštu, v alobalu, ke kapru smaženému, ke kapřímu špízu atd.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!