POMĚR:
1 kg syrových, nejlépe moučných brambor, asi 100 g másla, 2 žloutky, 1 vejce, 40 g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu, sůl a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. – Trochu tuku a mouky na plech a 1 vejce na potření.
POSTUP:
Oškrábané nebo oloupané brambory omyjeme, rozčtvrtíme ve slané vodě a uvaříme, necháme vypařit a ještě horké sítem protřeme anebo lisem na brambory protlačíme. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme k němu strouhaný sýr, žloutky, vejce, sůl, muškátový oříšek, prolisované brambory a dobře vše promícháme. Touto hmotou naplníme sáček s trubičkou, která má větší hvězdičkovitý otvor, a nastříkáme na plech potřený máslem a posypaný moukou pusinky, které potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě pečeme dorůžova. To tvá asi 12 minut. (Kromě pusinek můžeme také vystřikovat věnečky, kterými po upečení pak můžeme ozdobit okraj mísy a plnit je dušeným zeleným hráškem).
Bramborové pusinky podáváme jako přílohu k dušeným a pečeným kapřím pokrmům, používáme jich také jako vložky do rybího vývaru apod.
Pro 6 – 8 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!