POMĚR:
4 čerstvé žloutky, 6 lžic vody, lžíce citrónové šťávy, lžička octa, sůl, nepatrně mletého pepře, lžička worcestrové omáčky a 100 g másla.
POSTUP:
Do hrnečku dáme žloutky dobře oddělené od bílku, vodu, citrónovou šťávu, ocet, sůl, pepř a worcestrovou omáčku, pak hrníček postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří, a kvedláme nebo malou metlou šleháme tak dlouho, až směs krémovitě zhoustne. Potom hrníček z vodní lázně vyjmeme a do žloutkové směsi přimícháme rozpuštěné máslo. (Jestliže se omáčka srazí, přidáme lžíci studené vody a mícháme ve vodní lízni tak dlouho, až je zase hladká). Hotovou omáčku ihned používáme.
Obměna: Vodu můžeme nahradit vývarem z ryb, podáváme-li omáčku k rybám. Hotovou omáčku podáváme k vařenému, pečenému nebo smaženému kapru.
Pro 4-6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!