POMĚR:
6 porcí kapra po 150 g, sůl a asi 1 litr zeleninového nebo rybího vývaru (viz recept č. 13). – Na omáčku: 50 g másla, 40 g hladké mouky, 20 g cibule, zbylý vývar, 1 dl přírodního červeného vína, 40 g mandlí, 40 g rozinek, kousek nastrouhané citrónové kůry, 50 g perníku, sůl, asi 30 g cukru a šťáva z 1 citrónu.
POSTUP:
Připravené porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, dáme vedle sebe do kastrolu, podlijeme trochou vývaru a na mírném ohni zakryté pokličkou dusíme asi 15 minut. – mezitím si připravíme omáčku: z másla, mouky a drobně nakrájené cibule si připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme zbylým studeným vývarem (asi ½ l) a vaříme zvolna za stálého míchání na mírném ohni asi 15 minut. Pak do omáčky přidáme nastrouhaný perník a dobře jej rozvaříme. Nyní omáčku protřeme sítem, přilijeme víno, citrónovou šťávu, přidáme sůl, cukr, spařené a na nudličky nakrájené mandle, přebrané očištěné rozinky, citrónovou kůru a silně nahřejeme.
Udušené porce kapra opatrně vyjmeme rybí lopatkou, vložíme do připravené omáčky a dobře prohřejeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, vařené flíčky nebo dušená rýže.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!