Poměr:
2 menší půlky čerstvého nebo zmrazeného kapra (asi 1 kg), voda, sůl, bobkový list, 6 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře, kousek citrónové kůry, 1 malá cibule a šťáva z jednoho citrónu. – 200 g cibule, lžíce jemně nasekané petrželky, 2 lžíce jemně nasekané pažitky, 2 červené sterilované papriky (kapie), 2 zelené čerstvé nebo zmrazené papriky, 3 feferonky, šťáva ze 2 pomerančů, 5 lžic bílého vína, asi 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, sůl a trochu mletého pepře.
Postup:
O většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, citrónovou kůru, rozčtvrcenou cibuli a 10 minut povaříme. Pak do vařícího vývaru vložíme půlky kapra v polovině překrojené, osolené a vaříme mírným varem asi 15 minut. Uvařené a ve vývaru vychladlé porce kapra vyjmeme, kůži odstraníme, maso vykostíme, nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, zalijeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, vložíme je do vařícího vývaru, v němž jsem vařili kapra, asi 2 minuty je povaříme, pak scedíme a necháme vychladnout. Potom cibuli dáme do salátové mísy, přidáme jemně sekanou petrželkou a pažitku, na kostičky nakrájené papriky, nadrobno rozsekané feferonky, k tomu přilijeme pomerančovou šťávu, víno, ocet, olej, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme. Nakonec ke směsi přidáme připravené kousky marinovaného kapra a vařečkou lehce vše promícháme. (Vývar z uvařeného kapra použijeme k přípravě rybí polévky nebo rybího rosolu).
Hotový pokrm, který je výborné chuti a bohatý na vitamín C, upravíme do hlubších skleněných kompotových misek a povrch jednotlivých porcí můžeme posypat nadrobno rozsekaným vejcem.
Podáváme jako předkrm nebo jako pohoštění k slavnostnější příležitosti.
Příloha: Slané rohlíky nebo tyčinky z lístkového těsta.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!