POMĚR:
1 ½ kg kapra, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, 80-100 g tuku na pečení, popř. trochu rybího vývaru nebo vody a kousek másla na zjemnění.
Kapra pečeme buď půleného nebo v porcích v pánvi na plotně, což trvá asi 12 až 15 minut, anebo na pekáči v troubě. Pečení však trvá 25 až 30 minut. Kapra pečeme většinou na másle nebo oleji, někdy i na sádle. Při pečení kapra se nedoporučuje odstraňovat kůži a ploutve, zejména ocasní, neboť tím se ochuzujeme o velmi pikantní číst pečeně. U kapra dokřupava upečeného jsou konce ploutví a kůže skutečnou pochoutkou.
POSTUP:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavu odsekneme, rybu opláchneme, a buď podél rozpůlíme, anebo nakrájíme na 6 porcí. Půlky kapra na vrchní straně (tj. v kůži) příčně několikrát nakrojíme, a to proto, aby se při pečení nekroutily. Připraveného kapra osolíme, potřeme citrónovou šťávou, a buď ihned tepelně zpracujeme, lépe je však, necháme-li ho asi 1 hodinu odležet v chladu. Odleželého kapra po otření utěrkou znovu trochu osolíme, popř. slabě opepříme, vložíme do rozehřátého tuku a pečeme. – Porcovaného kapra pečeme obvykle v pánvi na plotně a rozpůleného na pekáči v troubě.
Kapra, kterého pečeme v troubě, občas při pečení poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru nebo vody. Upečeného kapra upravíme na mísu. Šťávu z upečeného kapra zjemníme máslem, osolíme, povaříme, popř. procedíme a nalijeme na kapra.
Ozdobíme hlávkovým salátem a citrónem.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb, vařené, pečené nebo smažené brambory, pikantní omáčky, obzvláště studené omáčky majonézové, nastrouhaný křen a zeleninové saláty.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!