POMĚR:
1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, mletý pepř, šalvěj, 80 a 40 g másla, 1/8 l sladké smetany a trochu rybího vývaru nebo vody.
POSTUP:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavu odkrojíme a po délce rozkrojíme na dvě půlky. Obě půlky osolíme, opepříme a posypeme rozemnutou šalvějí. V pekáči rozehřejeme máslo, do něho vložíme připravené půlky kapra, na povrch půlek naklademe ještě kostky zbylého másla a v troubě po obou stranách prudce pečeme. Celkem asi 25 až 30 minut. Při pečení občas kapra přeléváme, aby se máslo nepálilo. Upečeného kapra dáme na mísu. Do šťávy přilijeme smetanu, necháme přejít var a pak ji procedíme na kapra.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!