POMĚR:
Půlka kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého rybího masa), sůl, 80 g hladké mouky, 60 g ve vodě máčené škrobové moučky a asi 80 až 100 g oleje.
Na sladkokyselou omáčku: 40 g cibule, 100 g ve vodě nabobtnalého zázvoru, stroužek česneku, lžíce oleje, 2 lžičky worchestrové omáčky, lžička polévkového koření Vitana, 5 lžic vývaru z kostky masoxu, 5 lžic octa, 120 g pískového cukru, 2 lžíce červeného vermutu a 30 g ve vodě máčené škrobové moučky (na 30 g škrobové moučky nalijeme 1 ½ lžíce vody, zamícháme a necháme asi ½ hodiny stát).
POSTUP:
Připravenou půlku kapra nakrájíme na 4 stejně silné plátky, lehce je naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a potřeme ve vodě máčenou škrobovou moučkou. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme připraveného kapra a pečeme ho v něm tak dlouho, až je povrch hodně křupavý. Takto upraveného kapra přendáme na talíř, přelijeme ihned sladkokyselou omáčkou a podáváme. (Při přelévání omáčkou má být kapr tak horký, aby se omáčka na něm škvařila). PŘÍPRAVA SLADKOKYSELÉ OMÁČKY: Cibuli, česnek a ve vodě nabobtnalý zázvor nadrobno rozsekáme. (Zázvor vcelku namočíme den před upotřebením do studené vody, aby změkl a nabobtnal). V pánvi rozehřejeme olej, připravenou směs v něm zpěníme, zalijeme worcestrovou omáčkou a polévkovým kořením, vývarem, octem, přidáme cukr, vermut, trochu zavaříme a nakonec zahustíme máčenou škrobovou moučkou a použijeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Dušená nebo vařená rýže.
Pro 2 – 4 osoby.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!