POMĚR:
1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, 80 g másla, 600 g slaniny, 1 kg napolo uvařených brambor, 60 g hladké mouky promíchané s mletou sladkou paprikou, ¼ l smetany a asi 40 g másla na vymazání pekáče.
POSTUP:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavu a ocasní partii odkrojíme, po délce ho rozdělíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme. Pak půlky kapra na vrchní straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme a do každého zářezu vložíme plátek slaniny a kousek másla. Pekáč vymažeme máslem a narovnáme do něho napolo uvařené, oloupané, na plátky nakrájené a osolené brambory. Potom na pekáč položíme mřížku, na ni dáme připraveného kapra a vložíme do trouby. Po krátkém opečení poprášíme kapra moukou promíchanou s paprikou, a když povrch začne hnědnout, poléváme kapra občas rozkvedlanou kysanou smetanou. Pečení trvá přibližně 20 až 25 minut. Upečené půlky kapra opatrně přendáme na mísu, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a ozdobíme na plátky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Brambory, které se pekly současně s rybou, a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!