POMĚR:
Jednu půlku očištěného a páteřní kosti zbaveného kapra (o hmotnosti asi 600 g až 800 g) a sůl. – Na nádivku: 60 g másla, 2 žemle, ¼ l mléka, 1 vejce, 4 sardele nebo 2 lžičky sardelové pasty, trochu soli, majoránky a petrželky. – Máslo na pečení.
POSTUP:
Hřbet kapra několikrát šikmo mělce nakrojíme, aby se při pečení nekroutil. V pekáči rozehřejeme máslo, na ně položíme připravenou osolenou půlku kapra hřbetem dolů, povrch půlky kapra potřeme připravenou nádivkou a v horké troubě pečeme asi 30 minut.
Úprava nádivky: V misce utřeme máslo s prolisovanými sardelemi nebo pastou do pěny, přidáme ostrouhané rozčtvrcené žemle namočené v mléce, dobře vymačkané a na masovém strojku umleté nebo sítem protřené, vejce, trochu soli, koření, jemně rozsekanou petrželku a vše dobře promícháme. Nádivka musí být dostatečně hustá. Je-li řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky. Hotovou nádivku před použitím postavíme na chvíli do chladu.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené brambory a okurkový nebo hlávkový salát, popř. kompot.
Pro 4 – 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!