V alobalu pečeme buď kapří filé, tj. kapr půlený, zbavený všech větších kostí, zejména kostí páteřní, anebo kapra porcovaného o hmotnosti 150 až 200 g, rovněž zbaveného páteřní kosti.
Půlku nebo porci kapra potřeme rozpuštěným máslem, osolíme, podle chuti okořeníme buď kmínem, mletou paprikovou nebo pepřem, rozemnutou šalvějí, okořeníme buď kmínem, mletou paprikou nebo pepřem, rozemnutou šalvějí, rozsekaným koprem, popřípadě ho pokapeme citrónovou šťávou a posypeme jemně rozsekanou petrželkou nebo pažitkou. Pro zvýšení chuti můžeme přidat i kousek slaniny.
Alobal, který musí být tak velký, aby rybu, kterou chceme do něho zabalit, nejméně na všech stranách asi 6 cm přesahoval, potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem, na střed položíme připraveného kapra a zabalíme ho. Kapr, a to jak půlený, tak v porcích, musí být v alobalu dokonale zabalen a okraje ještě několikrát přehnuty, aby nemohla při pečení kapra šťáva ani pára z obalu unikat. Zabaleného kapra položíme na mřížku nebo na plech do předem vytopené horké trouby a pečeme. Kapra v porcích pečeme asi 12 minut a kapra rozpůleného asi 20 až 25 minut.
Po upečení položíme zabaleného kapra na nahřátý talíř nebo mísu, obal rozevřeme a kapra jíme přímo z obalu.
Podáváme s chlebem, vařenými nebo opékanými brambory, tatarskou omáčkou, se salátem ze syrové zeleniny apod.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!