POMĚR:
60 g másla, 50 g hladké mouky, 1 ¼ l rybího vývaru (viz recept č. 13), ¼ l mléka, 300 g vařeného nebo dušeného kapřího masa, sůl, trochu mletého pepře, 4 lžíce bílého vína a na zjemnění 1 žloutek a 4 lžíce tekuté šlehačky.
POSTUP:
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným rybím vývarem a mlékem a za stálého míchání ji asi 20 minut povaříme. Pak přidáme na masovém strojku umleté a žíněným sítem protřené rybí maso, podle chuti osolíme, okořeníme, přichutíme bílým vínem a za stálého míchání ještě krátce povaříme. Nakonec krémovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Zjemněnou polévku nesmíme již vařit. Nepodáváme-li jí hned, udržujeme ji teplou ve vodní lázni. Jednotlivé porce polévky posypeme před podáváním jemně rozsekanou petrželkou nebo pažitkou.
Pro 4-6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!