Kapr pečený v alobalu
V alobalu pečeme buď kapří filé, tj. kapr půlený, zbavený všech větších kostí, zejména kostí páteřní, anebo kapra porcovaného o hmotnosti 150 až 200 g, rovněž zbaveného páteřní kosti. Půlku nebo porci kapra potřeme rozpuštěným máslem, osolíme, podle chuti okořeníme buď kmínem, mletou paprikovou nebo pepřem, rozemnutou šalvějí, okořeníme buď kmínem, mletou paprikou nebo pepřem, […]
Kapr s jablky pečený v alobalu
POMĚR: 4 porce kapra po 200 g, sůl, mletý pepř, popř. trochu kari koření, citrónová šťáva, 80 g másla, 1 větší jablko, 1 větší tvrdší rajče, 1 cibule a nepatrně cukru. – Alobal. POSTUP: každou porci očištěného, omytého a osušeného kapra osolíme, položíme zvlášť na přiměřeně velký a máslem potřený kus alobalu, pokapeme citrónovou šťávou […]
Pečení kapra v přírodě
O dovolené, při táboření nebo autokempinku, ale hlavně při rybaření, je možno si připravit pečeného kapra pod širým nebem a celkem s minimálními prostředky. Stačí alobal, sůl a trochu koření, popř. kousek másla nebo trochu oleje. Dále pak ohniště s dostatečným množstvím žhavého popela. Očištěného, vykuchané, rozpůleného nebo na porce rozděleného kapra zbavíme větších kostí, […]
Kapr pečený na oleji s křenem
POMĚR: 6 porcí šupinatého kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, 150 g oleje, 2 lžíce nastrouhaného křenu a 60 g másla. POSTUP: Z porcí kapra odstraníme páteřní kost, osolíme, opepříme a na pánvi v rozehřátém oleji po obou stranách prudce do růžova pečeme. Upečeného kapra upravíme na mísu, jednotlivé porce posypeme nastrouhaným křenem, křen […]
Kapr pečený na sardeli
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, hladká mouka, 60 g másla, 50 g cibule, 8 zrnek pepře, hřebíček, bobkový list, kousek citrónové kůry, 2 lžičky sardelové pasty, trochu rybího vývaru nebo vody a ¼ l kysané smetany. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme a poprášíme moukou. V kastrole na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, […]
Kapr pečený na sardeli se zeleninou
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, 150 g másla, 3 lžičky sardelové pasty, 120 g celeru, 120 g petržele a asi ½ l vývaru z ryb nebo z kostky masoxu. POSTUP: nejdříve máslo se sardelovou pastou dobře promícháme. Pak porce kapra nepatrně osolíme, potřeme polovinou sardelového másla, srovnáme vedle sebe do pekáčku, mezi […]
Kapr pečený na smetaně s houbami
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, šťáva z poloviny citrónu, 60 g másla, trochu rybího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, 60 g cibule, petrželka, bobkový list a 2 dl kysané smetany. – 200 g čerstvých hub (mohou to být žampiony, hříbky apod.), 50 g másla a 60 g cibule […]
Kapr pečený na smetaně s vejci
POMĚR: 6 porcí kapra po 200 g, 100 g šunky nebo anglické slaniny, sůl, 60 g másla, 40 g cibule, asi 4 dl sladké smetany a 3 natvrdo uvařená vejce. POSTUP: Z porcí kapra odstraníme páteřní kost, kůži stáhneme a pak je protáhneme na nudličky nakrájenou šunkou nebo slaninou a osolíme. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, […]
Kapr pečený po labužnicku
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, mletý pepř, 1 citrón, 80 g oleje, 80 g másla 40 g mandlí, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g rozinek, ¼ l plzeňského piva – 12°, 80 g oloupaných žemlí, asi ¼ l rybího vývaru na podlití a petrželka. POSTUP: Z porcí kapra stáhneme kůži, porce osolíme, opepříme, pokapeme […]
Kapr pečený po gruzínsku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl, půl lžičky mletého zázvoru, 100 g másla, 1 menší cibule, 6 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu, trochu rybího vývaru nebo vody a ¼ l smetany. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme a poprášíme mletým zázvorem. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme […]