Kapr pečený po srbsku
POMĚR: 1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, 80 g másla, 600 g slaniny, 1 kg napolo uvařených brambor, 60 g hladké mouky promíchané s mletou sladkou paprikou, ¼ l smetany a asi 40 g másla na vymazání pekáče. POSTUP: Kapra očistíme, vykucháme, hlavu a ocasní partii odkrojíme, po délce ho rozdělíme na dvě půlky a […]
Kapr pečený po cikánsku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, hladká mouka, olej na pečení, 100 g cibule, 3 zelené papriky, 120 g žampionů nebo hříbků, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového kečupu a asi 1 dl červeného vína. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v pekáčku na rozehřátém oleji upečeme […]
Kapří soljanka čirá po moskevsku
POMĚR: 1 ¾ l čirého rybího vývaru (viz recept č. 14), sůl, 600 g kapřího masa zbaveného kostí a kůže, 12 oliv, 30 g kapar, 6 koleček citrónu a petrželka POSTUP: nejdříve si připravíme rybí vývar. – syrové rybí maso nakrájíme na kousky asi 50 g těžké, trochu je osolíme, vložíme do kastrolu, zalijeme ¼ […]
Kapří polévka s nočky
POMĚR: 1 ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13), vařené kapří mlíčí, 150 g vařeného kapřího masa, 5 lžic mléka, 10 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g másla, 1 žloutek, sůl, trochu mletého pepře a muškátového květu a petrželka. POSTUP: z 10 g másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji […]
Kapří polévka po holandsku
POMĚR: 1 ¼ l vody, lžíce octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 8 zrnek pepře a nového koření, trochu tymiánu a sůl. 400 g kapřího masa, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 100 g mrkev, 1 pórek, 80 g sterilovaného zeleného hrášku, půl citrónu, sůl, trochu mletého pepře a asi […]
Letní kapří polévka
POMĚR: 1 ½ l vody, 500 g kapřího masa, sůl, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření a 1 menší cibule. – 120 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 100 g květáku, trochu muškátového květu, 1 – 2 žloutky a asi 1 dl sladké smetany POSTUP: Připravené kapří maso vložíme do […]
Rybí polévka z kapřích vnitřností zadělávaná
POMĚR: 1 ¾ l vody, kapří hlava (bez žaber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí, popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa. – Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. – Na zjemnění: 1/8 […]
Kapří polévka s hrachem zadělávaná
POMĚR: 1 ¾ l vývaru z ryb (viz recept č. 13), 20 g cibule a 30 g celeru. – Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. – Kapří mlíčí a jikry, trochu soli, mletého pepře a majoránky, 200 g vařeného hrachu a petrželka. – Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na […]
Kapří polévka bramborová
POMĚR: 250 g kapřího masa, 1 ½ l vody, 80 g cibule, 1 mrkev, 2 pórky, 250 g brambor, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 40 g hladké mouky a petrželka POSTUP: Do hrnce nalijeme vodu, do ní vložíme kapří maso, osolíme a 15 minut povaříme. Uvařené kapří maso z vývaru vyjmeme, vykostíme a nakrájíme […]
Jihočeská kapří polévka zadělávaná
POMĚR: 250 g kapřího masa, 2 hlavy z kapra a vnitřnosti, sůl, 1 menší cibule, 1 pór, 5 zrnek nového koření a pepře, asi 1/3 l vody. – Na jíšku: 50 g másla a 40 g hladké mouky. – 100 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 1/8 l sladké smetany, nepatrně mletého květu nebo koření […]