Kapří polévka s houbami
POMĚR: 250 g kapřího masa, 120 g másla, 50 g cibule, 150 g hříbků nebo žampionů, sůl, mletý pepř, trochu kmínu, petrželka, 40 g hladké mouky, asi 1 litr vody nebo rybího vývaru (viz. recept č. 13), 2 dl sladké smetany, 6 lžic bílého vína a pažitka. POSTUP: Rybí maso osolíme, na 70 g másla […]
Kapří polévka krémová
POMĚR: 60 g másla, 50 g hladké mouky, 1 ¼ l rybího vývaru (viz recept č. 13), ¼ l mléka, 300 g vařeného nebo dušeného kapřího masa, sůl, trochu mletého pepře, 4 lžíce bílého vína a na zjemnění 1 žloutek a 4 lžíce tekuté šlehačky. POSTUP: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, postupně […]
Vývar z kapra (Rybí vývar)
POMĚR: 2 ¼ l vody, 1 kg kapřích hlav (bez žaberních oblouků a očních bulv), kostí a odřezků, 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, pór), 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, 15 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření a trochu tymiánu. (Pro chuťovou obměnu vývaru můžeme místo bobkového listu, pepře a nového koření přidat […]
Čištění rybího vývaru
Při správném postupu vaření někdy postačí, prolijeme-li hotový vývar buď velmi jemným sítem nebo plátěným ubrouskem předem namočeným do vařící vody a dobře vyždímaným. Nepostačí-li to, nebo chceme-li mít vývar k přípravě čirých rybích polévek a čirého rosolu křišťálově čirý, musíme jej vyčistit, a to tímto způsobem: Utvoří-li se na povrchu procezeného studeného rybího vývaru […]
Staročeská kapří polévka
POMĚR: Vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev). – 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky, sůl, asi 2 l vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list, 12 zrnek […]
Rybářská kapří polévka
POMĚR: 1 menší kapr (asi 1 kg), 2 l vody, 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 80 g cibule, 2 feferonky, 6 zrnek nového koření, 20 g sladké mleté papriky, sůl, 40 g másla nebo sádla a petrželka POSTUP: Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme, hlavu odsekneme (žábry a oči odstraníme), ploutve a ocasní partii odstřihneme a […]
Majonézová omáčka teplá
POMĚR: 4 žloutky, 200 g oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, mletý bílý nebo černý pepř, worcestrová omáčka, šťáva z 1 citrónu, lžička hladké hořčice a 1/8 l vývaru z kostí nebo vody, popř. vývaru z ryb. POSTUP: Do nádoby dáme čerstvé žloutky, lžíci oleje, studený vývar nebo vodu, ocet, sůl, pepř, hořčici a několik […]
Koprová omáčka
POMĚR: Na jíšku 50 g másla a 40 g hladké mouky; petrželka, 10 g cibule, 20 g kopru, ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13) nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, lžíce citrónové šťávy nebo octa, 10 g cukru, sůl a 1 dl smetany. POSTUP: Z másla a mouky si připravíme s jemně nakrájenou […]
Kaparová omáčka
POMĚR: Na jíšku 40 g hladké mouky a 50 g másla, 10 g cibule, trochu petrželky, ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13) nebo vody, 30 g kapar a 10 g másla. POSTUP: Z mouky a másla si připravíme s jemně rozsekanou cibulí a petrželkou zlatožlutou jíšku, podlijeme ji studenou tekutinou a za stálého […]
Papriková omáčka rybí
POMĚR: ¾ l rybí omáčky bílé, základní (viz recept č. 29), 50 g cibule, 20 g mleté sladké papriky, stroužek česneku, 40 g slaniny, 1/8 l vývaru z kostky masoxu nebo vývaru z ryb a sůl. POSTUP: Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme do kastrolu a rozpustíme. Pak k ní přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený […]