Rajčatová omáčka rybí
POMĚR: ¾ litru rybí omáčky bílé, základní (viz recept č. 29), 2/10 l kečupu, tj. kořeněného protlaku z rajčata, lžička citrónové šťávy, sůl, nepatrně cukru a mletého pepře. POSTUP: Připravíme si rybí omáčku, základní, přidáme do ní kečup, citrónovou šťávu, osolíme, podle chuti osladíme a opepříme a krátce zavaříme. Hotovou omáčku podáváme k vařenému nebo […]
Rybí omáčka bílá (základní)
POMĚR: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 1 litr rybího vývaru (viz recept č. 13), 30 g žampionů, lžička citrónové šťávy a sůl. POSTUP: Připravíme si z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a citrónovou šťávu, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchán […]
Holandská omáčka
POMĚR: 4 čerstvé žloutky, 6 lžic vody, lžíce citrónové šťávy, lžička octa, sůl, nepatrně mletého pepře, lžička worcestrové omáčky a 100 g másla. POSTUP: Do hrnečku dáme žloutky dobře oddělené od bílku, vodu, citrónovou šťávu, ocet, sůl, pepř a worcestrovou omáčku, pak hrníček postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří, a kvedláme nebo […]
Ořechový křen
POMĚR: 60 g nastrouhaného křenu, 60 g nastrouhaných vlašských ořechů, nepatrně soli, 1 – 2 lžičky cukru a 2 dl sladké husté smetany. POSTUP: Kečup nalijeme do misky, přidáme nastrouhaný křen a citrónovou šťávu, lehce promícháme a postavíme do chladu. Podáváme ke kapru vařenému, dušenému, ke kapří huspenině a ke kapřímu rosolovanému chlebíčku. Pro 4 […]
Rajčatový křen
POMĚR: 2 dl rajčatového kečupu, asi 2 lžíce nastrouhaného křenu a lžíce citrónové šťávy. POSTUP: Kečup nalijeme do misky, přidáme nastrouhaný křen a citrónovou šťávu, lehce promícháme a postavíme do chladu. Podáváme ke kapru vařenému, dušenému, ke kapří huspenině a ke kapřímu rosolovému chlebíčku. Pro 4 – 6 osob.
Rosol (aspik) – rychlá úprava bez čištění
POMĚR: 1 litr vody, 2 dl octa, lžíce pískového cukru, půl lžičky soli a asi 60 g mleté (práškové) želatiny. POSTUP: Do hrnečku nasypeme mletou želatinu, zalijeme ji ¼ litrem studené vody, dobře promícháme a necháme asi 20 minut bobtnat. Do zbylé vody (tj. ¾ l) přilijeme ocet, přisypeme sůl, cukr a asi 5 minut […]
Okurkový salát
POMĚR: 600 g okurek, 1 /16 l vody, 1/16 l octa nebo citrónové šťávy, lžíce oleje, trochu soli, mletého pepře nebo sladké mleté papriky a cukr podle chuti. POSTUP: Štíhlejší zelené okurky oloupeme, špičkou asi na 2 cm od okraje odkrojíme a na skrojku ochutnáme, není-li hořká. Poté okurku nakrouháme na tenké plátky nebo na […]
Celerový salát s vlašskými ořechy
POMĚR: 600 g celeru, sůl, 3 dl vody, 4 zrnka pepře, 1 bobkový list, asi 1/8 l octa, šťáva z jednoho citrónu, 20 g cukru, popřípadě 2 lžíce malinové šťávy, asi lžíce oleje a 150 g vlašských ořechů. POSTUP: Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, koření, ocet a vše přivedeme do varu. Mezitím oloupeme omytý […]
Bramborový salát obyčejný
POMĚR: 600 g vařených brambor, 2 větší kyselé okurky, 80 g cibule, 4 lžíce octa, asi 1/8 l horké hovězí polévky nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, trochu soli, mletého pepře, lžička moučkového cukru, 3 lžíce oleje a trochu petrželky. POSTUP: Uvařené oloupané brambory nakrájíme ještě horké buď na plátky, nebo na kostičky a dáme […]
Bramborový salát pestrý
POMĚR: 100 g červené řepy, nakládané v octovém nálevu, 22 sladkokyselé okurky, 1 menší cibule, 1 jablko, 250 g vařených brambor, sůl, lžička worchestrové omáčky, lžíce citrónové šťávy a 250 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156). POSTUP: Všechny přísady uvedené v poměru nakrájíme na kostičky, dáme do salátové mísy, trochu osolíme, pokapeme worcestrovou omáčkou […]