Francouzský salát
POMĚR: 250 g vařených brambor ve slané vodě uvařená nebo sterilovaná zelenina, a to: 80 g mrkve, 60 g zelených fazolek, 80 g zeleného hrášku, 100 g sladkokyselých okurek a 80 g čerstvých nebo kompotovaných jablek. Trochu soli, octa nebo citrónové šťávy, mletého pepře a lžička worcestrové omáčky. 300 až 350 g majonézy okořeněné nebo […]
Rýžový salát s jablky
POMĚR: 250 g vařené rýže (viz recept č. 151), 200 g jablek pokud možno nakyslých, lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř a 250 g smetanové majonézy (viz recept č. 157). POSTUP: Do mísy dáme uvařenou rýži, přidáme jablka nakrájená na drobné kostičky a pokapaná citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a směs lehce promícháme. Nakonec zlehka přimícháme […]
Rýžový salát s ananasem
POMĚR: 250 g vařené rýže (viz recept č. 151), 100 g jablek pokud možno nakyslých, 150g čerstvého nebo kompotovaného ananasu, lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř a 250 g smetanové majonézy (viz recept č. 157). POSTUP: Do mísy dáme uvařenou rýži, přidáme jablka a ananas nakrájená na drobné kostičky a pokapaná citrónovou šťávou, osolíme, opepříme […]
Žampionová rýže
POMĚR: 600 g vařené nebo dušené rýže (viz předchozí předpisy), 150 g žampionů a 40 g másla. POSTUP: Do hotové vařené nebo dušené rýže vmícháme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené žampióny. Podáváme jako přílohu k dušenému kapru. Pro 6 osob.
Majonéza základní
POMĚR: 2 žloutky, asi 250 až 300 g oleje, šťáva z poloviny citrónu nebo 2 lžíce octa a sůl. POSTUP: Do čistě vytřené porcelánové mísy pokud možno se zaokrouhleným dnem (tak, jak je tomu u kotlíku) vložíme čerstvé žloutky dokonale zbavené bílku, trochu je posolíme a drátěnou metlou rozetřeme. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme […]
Majonéza okořeněná
POMĚR: 350 g majonézy základní, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, lžička hladké hořčice, lžička moučkového cukru, trochu mletého pepře, trochu soli a lžička worcestrové omáčky. POSTUP: Základní majonézu (viz recept č. 155) dáme do porcelánové misky, ostatní přísady v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec okořeněnou majonézu dobře promícháme metlou. Okořeněnou majonézu podáváme jako […]
Majonéza se smetanou (smetanová)
POMĚR: 300 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 2 vrchovaté lžíce šlehané smetany, trochu citrónové šťávy a lžička cukru. POSTUP: Majonézu dáme do porcelánové misky, přidáme cukr, citrónovou šťávu a vařečkou lehce přimícháme šlehanou smetanu. Majonézu ihned upotřebíme k přípravě speciálních majonéz a jemnějších druhů salátů nebo jako přílohu ke kapru vařenému a smaženému. […]
Hořčicová omáčka
POMĚR: 200 g majonézy základní (viz recept č. 155), asi 2 lžíce hladké hořčice, lžíce octa nebo citrónové šťávy, trochu cukru, soli a mletého pepře. POSTUP: Do misky dáme majonézu, vše ostatní postupně přidáme a vařečkou dobře promícháme. Je-li omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou mléka nebo vodou. Podáváme ji k vařenému nebo grilovanému kapru, […]
Remuládová omáčka
POMĚR: 200 g majonézy základní (viz recept č. 155), šťáva z jednoho citrónu, půl lžičky jemně rozsekaných kaparů, 2 lžičky nastrouhaných kyselých okurek, lžička hladké hořčice, trochu soli, mletého pepře a cukru a 10 g kaviáru. POSTUP: Jablko oloupeme, rozpůlíme a jádřince vykrojíme. Nakrájíme je na menší dílky, dáme do kastrolu, zalijeme vínem a doměkka […]
Švédská omáčka
POMĚR: 200 g majonézy základní (viz recept č. 155), 1 jablko, 2 lžíce bílého vína, 2 vrchovaté lžíce šlehané smetany, 2 lžičky nastrouhaného křenu, lžíce octa, lžička cukru, trochu soli, mletého pepře a lžička worcestrové omáčky. POSTUP: DO misky dáme majonézu, všechno ostatní postupně přidáváme a vařečkou dobře promícháme. Podáváme ji ke kapru vařenému, pečenému, […]