Tatarská omáčka
POMĚR: 200 g majonézy základní (viz recept č. 155), 2 lžíce octa, lžička hladké hořčice, trochu mletého pepře a soli, lžička worcestrové omáčky a 2 lžičky kořenité směsi, připravené z kapar, kyselé okurky, cibule, zelené petrželky a sardele nebo sardelové pasty. Ze všech uvedených druhů přísad vezmeme asi po 5 g a vše buď jemně […]
Octový křen
POMĚR: 40 g čerstvě nastrouhaného křenu, 1/8 l hovězího vývaru, asi 1 dl octa, lžička cukru a trochu soli. POSTUP: červenou řepu a oloupaná jablka jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme nastrouhaný křen, ocet, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Podáváme k vařenému a ke grilovanému kapru. Pro 6 sob.
Červený křen
POMĚR: 150 g uvařené červené řepy, 150 g jablek, 50 nastrouhaného křenu, asi 1 dl octa, zcela málo rozdrceného fenyklu a 1 – 2 lžičky cukru. POSTUP: Do misky nalijeme smetanu, přidáme vše ostatní a lehce promícháme. Podáváme ke kapru vařenému, dušenému a pečenému v alobalu. Pro 6 osob.
Bramborové medailonky
POMĚR: Bramborová hmota jako na bramborové krokety (viz recept č. 142), dále 30 g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu, lžíce hustého protlaku z rajčat, 1 vejce na potření a trochu tuku a mouky na plech. POSTUP: DO připravené bramborové hmoty ještě přimícháme nastrouhaný sýr a protlak z rajčat. Hmotu na vále poprášeném moukou vyválíme na silnější […]
Fazolky vařené po francouzsku
POMĚR: 600 g zelených fazolek, voda, sůl, trochu petrželky, asi 80 g másla a trochu mletého pepře. POSTUP: Očištěné, vláken zbavené fazolky vložíme do vařící slané vody a uvaříme doměkka. (Podle velikosti a druhu fazolek 20 až 30 minut). Fazolky vaříme nezakryté v dostatečném množství vody, a to proto, aby si podržely svoji svěží zelenou […]
Hrášek zelený dušený
POMĚR: 600 g mladého, čerstvě vyloupaného hrášku, sůl, voda, 50 g másla a asi 30 g cukru. POSTUP: Opraný hrášek povaříme nepřikrytý ve slané vařící vodě 5 minut, scedíme a necháme okapat. Pak jej v kastrole na másle podusíme, podle chuti osladíme, je-li třeba, ještě přisolíme a lehce promícháme. OBMĚNA: Použijeme-li hrášku sterilovaného, pak jej […]
Hrášek zelený s mrkví
POMĚR: 400 g mladého, čerstvě vyloupaného a vařeného nebo sterilovaného zeleného hrášku, 250 g mrkve nebo karotky, 20 g cukru, sůl, trochu mletého pepře, 50 g másla a trochu vývaru. POSTUP: Očištěnou mrkev nebo karotku nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vývaru a udusíme doměkka. Pak k ní přimícháme scezený […]
Karotka nebo mrkev dušená, s koňakem
POMĚR: 600 g karotky nebo mrkve, 50 g másla, trochu vývaru, asi 40 g moučkového cukru, sůl a 4 cl koňaku. POSTUP: očištěnou karotku nebo mrkev nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu na rozehřáté máslo, podlijeme vývarem, osolíme a udusíme doměkka. Když je karotka měkká, necháme šťávu částečně vysmahnout, pak ji podlijeme koňakem, osladíme, zakryjeme […]
Květák dušený s holandskou omáčkou
POMĚR: 800 g květáku, asi 2 dl holandské omáčky, sůl, voda a petrželka. POSTUP: Očištěný a omytý květák rozdělíme na růžičky, vložíme do kastrolu, podlijeme vařící vodou a nezakrytý asi 5 minut dusíme. Pak květák osolíme, je-li třeba, ještě trochu podlijeme, zakryjeme pokličkou a udusíme doměkka. Měkký, na sítě okapaný květák upravíme na talíře a […]
Máslové noky
POMĚR: 400 g polohrubé nebo hrubé mouky, 80 a 20 g másla, sůl, 2 vejce, asi 3/8 l mléka a půl lžičky prášku do pečiva. POSTUP: V misce utřeme do pěny 80 g másla se solí a vejci, pak přisypeme po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva a přelijeme mléko, a těsto propracováváme tak […]