Máslové knedlíčky
POMĚR: Asi 80 – 100 g másla, 2 vejce, sůl, petrželka, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 360 g strouhanky a asi ¼ l mléka. POSTUP: V misce utřeme máslo se solí do pěny, pak přidáme rozsekanou petrželku, muškátový oříšek, rozkvedlaná vejce, trochu strouhanky a dobře vše utřeme. K utřené směsi přisypeme zbylou strouhanku, přilijeme mléko, promícháme […]
Rýže vařená
POMĚR: 300 g rýže, 2 ½ l vody, sůl a 50 g másla. POSTUP: Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme do varu. Přebranou rýži spaříme horkou vodou, vložíme do vařící osolené vody a za občasného míchání vařečkou vaříme 16 – 20 minut, podle druhu rýže. Uvařenou rýži scedíme, dáme na síto, tekoucí studenou vodou […]
Rýže dušená
POMĚR: 300 g rýže, 50 g másla nebo sádla, 1 malá cibule, sůl a rybí vývar nebo voda. POSTUP: Rýži přebereme, nečistotu a neoloupaná zrníčka odstraníme a rýži ve studené vodě vypereme. Pak ji v ubrousku protřeme, vložíme ji do rozehřátého tuku a za stálého míchání dusíme, až zesklovatí. Potom ji osolíme a přilijeme jednou […]
Smažené topinky
Tmavý chléb nakrájíme na krajíčky 1 cm silné a kůrku odkrojíme. Z krajíčků pak vykrajujeme nožem čtvercové, obdélníkové, nebo trojhranné tvary, anebo vhodným vykrajovačem tvary okrouhlé. Jednotlivé tvary se ponejvíce upravují o průměru 5 – 6 cm. Topinky však mohou být i větší, což záleží na tom, jakému účelu mají sloužit. Připravené tvary tmavého chleba […]
Bramborový sníh
POMĚR: 1 ½ kg brambor, nejlépe moučných, sůl a 60 g másla. POSTUP: Ve slupce uvařené brambory oloupeme a ještě horké na celém povrchu osolíme a sítem protřeme nebo lisem na brambory prolisujeme. Takto prolisované a načechrané brambory opatrně upravíme na nahřátou mísu nebo talíře a rozehřátým máslem pokapeme. Podáváme k pečenému a smaženému kapru, […]
Brambory pečené na tuku
POMĚR: 1 ½ kg brambor, 100 g sádla nebo oleje a sůl. POSTUP: Větší omyté brambory oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1ú2 cm silné a vkládáme je do studené pitné vody, aby nezčernaly. Nemáčíme je však dlouho. Před úpravou brambory v čisté utěrce osušíme. Pak je v troubě na pekáči nezakryté v rozehřátém tuku po […]
Brambory pečené, ozdobné
POMĚR: 12 větších oválných brambor, pokud možno stejné velikosti, sůl, trochu kmínu, 60 g sádla nebo oleje a 40 g másla. POSTUP: Omyté syrové brambory oškrábeme nebo oloupeme a napříč nakrájíme na tenké plátky, které však odkrojíme. Na spodní straně zůstane tedy brambor nedokrojený. Mezi jednotlivé plátky brambor nasypeme trochu soli a kmínu, pak je […]
Bramborové hranolky smažené (Pommes frites)
POMĚR: 2 kg brambor, asi 750 g oleje a jemná sůl POSTUP: Z oloupaných nebo oškrabaných a dobře omytých brambor nakrájíme asi 4 cm dlouhé a 8 mm silné hranolky, vkládáme je do studené vody a máčíme je v ní nejdéle 30 minut. Máčíme je proto, aby se z nich část škrobu vyplavila. Namočené hranolky […]
Bramborové pusinky
POMĚR: 1 kg syrových, nejlépe moučných brambor, asi 100 g másla, 2 žloutky, 1 vejce, 40 g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu, sůl a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. – Trochu tuku a mouky na plech a 1 vejce na potření. POSTUP: Oškrábané nebo oloupané brambory omyjeme, rozčtvrtíme ve slané vodě a uvaříme, necháme vypařit a ještě […]
Bramborové krokety
POMĚR: 900 g syrových brambor, sůl trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g másla a 3 žloutky. – Na obalení 3 bílky a strouhanka, na vysmažení sádlo nebo olej. POSTUP: Čistě omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené oloupeme, ještě horké sítem protřeme nebo protlačíme lisem na brambory, dáme do misky, osolíme, okořeníme, přidáme žloutky, rozpuštěné […]