Vánoční kapří salát
POMĚR: 400 g vařeného kapřího masa, 400 g vařené rýže (viz recept č. 151) a švédskou omáčku (viz recept č. 156). POSTUP: Uvařené kapří maso zbavené kůže vykostíme, rozebereme na malé kousky a dáme do salátové mísy. K tomu přidáme uvařenou rýži, promícháme, a teprve pak do salátové směsi lehce vmícháme švédskou omáčku a jednotlivé […]
Kapří kopečky po německu
POMĚR: 600 g pečeného kapřího masa, šťáva z poloviny citrónu, 1 ½ dl kysané smetany, 3 lžíce hladké hořčice, 2 jablka, trochu jemně rozsekané petrželky a kopru, sůl, mletý pepř nebo mletá sladká paprika a 4 listy hlávkového salátu. POSTUP: Upečené kapří maso zbavené kůže a kostí rozebereme na nepříliš malé kousky, pokapeme citrónovou šťávou, […]
Kapr po židovsku
Poměr: 6 porcí kapra, sůl, mletý pepř, kapří mlíčí, 60 g oleje, 250 g cibule, 4 stroužky česneku, trochu tymiánu, 2 bobové listy, ¼ l bílého přírodního vína, ¼ l vody, 100 g rozinek a lžíce sekané petrželky. Postup: Opláchnuté porce kapra osušíme, osolíme a opepříme. Ve větším kastrole zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, […]
Kapr marinovaný po zahradnicku
Poměr: 6 porcí šupinatého kapra, 1 ½ l vody, sůl, 250 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 60 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián (koření svážeme do plátěného hadříku). – 250 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 5 lžic vývaru z uvařeného kapra a na zdobení sterilovaná paprika […]
Kapr marinovaný po třeboňsku
Poměr: 6 porcí kapra, sůl, 60 g oleje a 30 g kaparů. – Na marinádu: ¼ l octa, ½ l rybího vývaru nebo vody, 100 g cibule nakrájené na kolečka, kousek citrónové kůry, 10 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl. Postup: Porce kapra zbaveného šupin omyjeme, osušíme, osolíme […]
Kapr marinovaný s banánem
Poměr: 6 porcí vařeného kapra (viz recept č. 36). – Na marinádu: 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), lžíce nastrouhaného křenu, 1 křehké oloupané a nastrouhané jablko, 1 sítem protřený banán, 1 menší nastrouhaná sladkokyselá okurka, lžička jemně rozsekaných kaparů, lžička cukru, lžíce citrónové šťávy a asi 2 lžíce rybího vývaru z vařeného […]
Kapr marinovaný po italsku
Poměr: 6 porcí uvařeného kapra (viz recept č. 36). – 600 g bramborového salátu (viz recept č. 169), 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 5 lžic kečupu, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 tvrdší rajčata a petrželka. Postup: Z uvařených vychladlých porcí kapra opatrně odstraníme kosti. Na podlouhlou rybí mísu upravíme podstavec (podložku) z […]
Kapr marinovaný po orientálsku
Poměr: 6 porcí vařeného nebo pečeného kapra, 3 tvrdší rajčata, 2 sterilované červené papriky (kapie), 2 kyselé okurky, 100 g cibule, 3/16 l octa, 1/8 l vody, 1/16 l oleje, trochu soli a mletého pepře, lžička hladké hořčice a lžička worcestrové omáčky. Postup: Oloupanou cibuli, rajčata a kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka a dáme […]
Kapr marinovaný po hambursku
Poměr: 6 porcí vykostěného kapra, sůl, 3 bílky, hladká mouka a 80 g sádla nebo oleje. – Na marinádu: ½ l vody, 60 g mrkve, 60 g celeru, 60 g kořenové petržele, sůl, 8 zrnek nového koření a pepře, 1 bobkový list, 100 g cibule, půlka citrónu, ¼ l octa, 1/8 l červeného nebo bílého […]
Kapr marinovaný pro labužníky
Poměr: 2 menší půlky čerstvého nebo zmrazeného kapra (asi 1 kg), voda, sůl, bobkový list, 6 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře, kousek citrónové kůry, 1 malá cibule a šťáva z jednoho citrónu. – 200 g cibule, lžíce jemně nasekané petrželky, 2 lžíce jemně nasekané pažitky, 2 červené sterilované papriky (kapie), 2 zelené čerstvé nebo […]