Kapří majonéza
Poměr: 120 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 150 g vařeného kapřího masa, 80 g nastrouhaného syrového celeru, lžíce octa a sůl. Postup: Maso z uvařeného kapra zbavíme kostí a kůže, rozkrájíme na menší kousky, vložíme je do mísy, pokapeme octem a necháme asi půl hodiny stát. potom přidáme čerstvý a jemně nastrouhaný celer […]
Kapří salát
Poměr: 400 g vařeného nebo pečeného kapra, 100 g květáku, 100 g mrkve, 100 g celeru, vše uvařené, 200 g sladkokyselých okurek, trochu soli, mletého pepře a worcestrové omáčky, citrónová šťáva a 350 g majonézy okořeněné (viz recept č. 156). Postup: Mrkev, celer a okurky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. K tomu přidáme […]
Rožmberský salát
Poměr: 400 g kapřího masa, sůl, pepř a olej na pečení; 150 g vařené zeleniny (mrkev, celer), 2 kyselé okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 50 g cibule, 100 g vařených brambor, sůl, 2 lžíce octa, lžička cukru a 350 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156). Postup: Očištěné, omyté a osušené kapří maso osolíme, […]
Uchování rosolu
Zbude-li nám připravený rosol, nebo chceme-li si rosol zhotovit do zásoby, pak ho můžeme i na kratší dobu uschovat. To znamená, že studený tekutý rosol nalijeme vrchovatě do sklenic se širším hrdlem, a když ztuhl, povážeme sklenice pergamenovým papírem a postavíme je do chladničky. Tak nám rosol vydrží asi 14 dnů. Nikdy však nesmí rosol […]
Kapří pěna
Poměr: 500 g vařeného nebo pečeného kapřího masa, zbaveného kůže a kostí, 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), asi 2 dl studeného tekutého rybího rosolu (viz recept č. 190 nebo 166), sůl, trochu mletého pepře, lžička worcestrové omáčky, lžíce citrónové šťávy a 1/8 l šlehačky. – Plechové tvořítko tvaru srnčího hřbetu. Postup: […]
Kapr v bábovičkách
Poměr: 500 g vařeného kapřího masa, šťávu z poloviny citrónu, 600 g nastrouhaného syrového celeru, 250 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156) a 3 dl studeného tekutého rosolu (viz recept č. 166). – 6 tvořítek tvaru báboviček. Postup: Maso z uvařeného kapra zbavíme kůže a kostí, rozebereme na menší kousky, vložíme je do […]
Kapří huspenina s houbami
Poměr: 900 g kapřího masa, 1 ½ vody, 3 lžíce octa, sůl, kousek citrónové kůry, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 větší cibule, bobkový list, 6 zrnek pepře a 6 zrnek nového koření. – 200 g hub naložených v octovém nálevu. – 1 ¼ l rybího rosolu (viz recept č. 190 nebo 166). – […]
Kapří huspenina
Poměr: 800 g uvařeného kapra, 200 g míchané zeleniny vařené na kyselo (mixed – pickles), ¾ l rybího rosolu (viz recept č. 190), 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156) a 2 vejce uvařená natvrdo. – Podlouhlé nebo okrouhlé hlubší plechové tvořítko. Postup: Do mísy dáme okořeněnou majonézu a za stálého míchání k ní postupně […]
Barvení a upotřebení rosolu
Chceme-li, aby hotový rosol měl jantarově nažloutlou barvu, obarvíme ho nepatrně barvou připravenou z páleného cukru, kterou získáme tímto způsobem: Na pánvičku nasypeme asi 50 g pískového cukru, pokapeme jej trochou vody, postavíme na oheň a občas ho mícháme vařečkou tak dlouho, až se zbarví do tmavohněda. Potom na něj opatrně nalijeme asi 6 lžic […]
Rybí rosol (aspik)
Poměr: 2 l kapřího vývaru, získaného vyvařením kapřích odřezků (viz recept č. 13), nebo vývaru z vařených kaprů, asi 1 dl octa, sůl, 2 lžičky pískového cukru a asi 100 až 120 g želatiny buď v prášku (mleté) nebo v lístcích. Postup: rybí vývar procedíme a je-li na povrchu vývaru tuk, lžící jej odstraníme nebo […]