Kapří tokáň
POMĚR: 300 g vykostěného kapřího masa, sůl, 40 g hladké mouky, smíchané s 20 g pálivé papriky, sádlo na pečení a 1/8 l červeného přírodního vína na podlití. POSTUP: kapří maso nakrájíme asi na 1 ½ cm silné a přibližně 5 cm dlouhé proužky, osolíme je, slabě poprášíme moukou smíchanou s paprikou a v pánvi na rozehřátém sádle […]
Kapří guláš rychlý
POMĚR: 300 g zbytků vařeného nebo pečeného kapra, 60 g slaniny, 60 g cibule, stroužek česneku, 30 g mleté sladké papriky, 20 g hladké mouky, 2 dl vývaru z kostky masoxu nebo vývaru z ryb a sůl. POSTUP: Zbytky vařeného nebo pečeného kapra nakrájíme na větší kousky a kostičky z nich pokud možno odstraníme. Slaninu nakrájíme na drobné […]
Kapří guláš
POMĚR: 600 g kapřího masa zbaveného kůže a kostí, citrónová šťáva, sůl, 50 g mouky na obalení rybího masa, 100 g vepřového nebo husího sádla, 40 g slaniny, 150 g cibule, 150 g sladké papriky, 40 g hladké mouky, 2 dl vývaru z ryb nebo z kostky masoxu, 2 dl kysané smetany, lžíce octa a 30 g […]
Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
Kapr obecný je naší nejznámější rybou. Podle ošupení lze kapry zhruba rozdělit na 3 skupiny: šupinaté, kteří mají celé tělo pokryto pravidelně umístěnými šupinami, lysce, kteří mají nestejnoměrně velké šupiny nepravidelně rozptýlené po celém těle, a hladké, kteří jsou skoro úplně bez šupin, nebo se šupinami, které tvoří řádek na hřbetě, příp. mají jednotlivé šupiny […]
Kapří maso ve výživě
Kapří maso představuje ve výživě našeho obyvatelstva jednu z položek tzv. vzácného sortimentu. Ceníme si ho především proto jeho výhodné složení. Obsahuje totiž 16 – 20 % bílkovin, což je hodnota dobře srovnatelná s různými druhy masa výsekového. Biologická hodnota bílkovin z rybího masa je vysoká a řada autorů zjistila stejné výsledky jako u masa […]
O rybách všeobecně
Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. Století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které dodnes vzorně slouží. Z této rybníkářské oblasti se nejen dnes, ale již za Rakouska dopravovaly živé ryby, zejména kapři, do […]
Než se pustíte do vaření
Libozvučná slova vyjadřující v naší mateřštině, pocity libé. Český jazyk jich má bezpočtu, a to je dobře. Podle slovníku jazyka českého sem patří taková slova, jejichž vyslovení skutečně navozuje či přímo vytváří danou atmosféru. Osobně jsem přesvědčen, že mezi libozvučná slova patří – bez ohledu na slovní stavbu – i takové výrazy jako „kapr po […]
Co víme a známe o kaprovi
Kapr obecný je podobně jako celý obor rybníkářství díky Jakubovi Krčínovi a jeho následovníkům jednou z charakteristických dominant českých zemí. Kapr patří k našim nejčastěji konzumovaným rybám, ať už sladkovodního nebo mořského původu. KAPR JE VODNÍ PRASE A NIČITEL Na českém území patří kapr obecný k nejrozšířenějším rybám a na mapě České republiky najdete oblasti, […]
Kapří mlíčí smažené
POMĚR: 500 g kapřího mlíčí, sůl, trochu octa, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení. POSTUP: Oprané kapří mlíčí osušíme, ve vařící, slané, slabě octové vodě krátce spaříme a necháme na sítě odkapat. Vychladlé mlíčí obalíme v mouce, v osolených rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátém tuku vysmažíme do růžova. […]
Kapr smažený v těstíčku
POMĚR: Půlku vykostěného kapra (asi 600 g čistého rybího masa), sůl, mletý pepř a těstíčko na smažení: 2 vejce, 1/8 l až 2 dl mléka, asi 120 g hladké nebo polohrubé mouky, – olej nebo sádlo na vysmažení. POSTUP: Půlku kapra nakrájíme napříč na 2 cm široké proužky, které osolíme a opepříme. V hlubší misce […]