Kapr smažený po Švédsku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, zbavené kůže a kostí, sůl, 2 vejce, lžíce bílého přírodního vína, 120 g strouhanky, lžíce hladké mouky a 200 g tuku na smažení. – 10 g hladké mouky, 2 dl smetany, sůl, lžička worcestrové omáčky, 2 lžičky kaparů a citrón. POSTUP: Připravené porce kapra lehce naklepeme, osolíme, omočíme […]
Kapr smažený po kyjevsku
POMĚR: 6 porcí kapra zbaveného páteřních kostí, sůl, citrónová šťáva, petrželka, 3 vejce, 150 g vláčné strouhanky (vláčnou strouhanku získáme, když včerejší veku nastrouháme na hrubším struhadle) a 250 g oleje. POSTUP: Porce kapra opláchneme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Pak […]
Kapr smažený po švýcarsku
POMĚR: 6 porcí šupinatého kapra zbaveného páteřních kostí, sůl, 60 g hrubé mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, 200 g sádla nebo oleje na smažení a 100 g nastrouhaného ementálu. POSTUP: Porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smažíme je v rozehřátém tuku po obou stranách do červena. Usmažené […]
Kapr smažený se šunkou
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, zbavené páteřní kosti, sůl, trochu mletého pepře, půlka citrónu a 4 větší plátky šunky. – Hladká mouka, vejce a 100 g strouhanky promíchané s 60 g nastrouhaného ementálu na obalení a olej na smažení. POSTUP: Z připravených porcí kapra stáhneme kůži, osolíme je, opepříme a pokapeme po obou […]
Kapr smažený v bramborovém těstíčku
POMĚR: Půlka kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého masa), sůl a těstíčko na obalení: 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce nastrouhaných syrových brambor, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3 – 4 lžíce mléka, trochu majoránky a sůl. – Olej nebo sádlo na smažení. POSTUP: Půlku očištěného kapra nakrájíme napříč na 4 porce, opláchneme […]
Kapr smažený podle Petra Voka
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, 8 zrnek pepře, lžička kmínu, asi 80 g hladké mouky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení. POSTUP: očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, připravené porce kapra ve […]
Kapr smažený
POMĚR: 6 porcí šupinatého kapra po 150 g, zbaveného páteřních kostí, sůl, mléko, 60 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky a 200 g tuku na smažení Tento způsob úpravy kapra je u nás doposud nejoblíbenější. Upravuje se však stále stejně, přestože i při této tepelné úpravě kapra je možno docílit spousty chuťových obměn. […]
Kapr vařený na modro s ořechovými brambůrky
POMĚR: 1 ½ kg hladkého kapra, sůl, asi 1/8 l octa, 15 zrnek pepře, menší cibule, asi 1 ½ l vody, 40 g másla, 3 vejce uvařená natvrdo, kaviár, citrón a petrželka. Ořechové brambůrky: 2 kg brambor, sůl, 50 g másla a 2 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů. POSTUP: Kapra opatrně vykucháme, hlavu a ocasní partii […]
Kapr vařený namodro s máslem nebo omáčkou
POMĚR: 1 ½ kg hladkého kapra nebo kapra lysce, 1 ½ l vody, sůl, 5 lžic octa, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 50 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián. (koření, které vkládáme současně se zeleninou do vody, dáme do čistého plátěného hadříku, který ovážeme motouzem) – 100 […]
Kapr vařený s holandskou omáčkou
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl, asi 2 l vody, 1/8 l bílého vína, 1 menší cibule, 60 g celeru, petrželka, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu nebo bazalky a holandská omáčka (viz recept č. 28). POSTUP: Do kastrolu nalijeme vodu, víno, přidáme na plátky nakrájenou cibuli […]