Kapr vařený s křenem
POMĚR: 6 porcí vařeného kapra (viz recept č. 36), trochu rybího vývaru, asi 2 lžíce nastrouhaného křenu a 60 až 80 g másla. POSTUP: Uvařené porce kapra rybí lopatkou opatrně z vývaru vyjmeme, dáme na talíř, přelijeme trochou horkého vývaru, posypeme nastrouhaným křenem a polijeme rozpuštěným máslem. Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: Vařené brambory nebo […]
Kapr vařený s máslem
POMĚR: 1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, 2 litry vody, trochu octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu a 120 g másla. POSTUP: Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme a nakrájíme na šest porcí, které osolíme. Do kastrolu nalijeme vodu s octem, přidáme sůl a […]
Kapr dušený na pepři
POMĚR: 4 porce šupinatého kapra po 150 g, zbavené páteřních kostí, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 300 g syrových brambor, 150 g cibule, 80 g másla, petrželka, šťáva z 1 citrónu a rybí vývar nebo vývar připravený z kostky masoxu. POSTUP: Připravené porce kapra slabě potřeme rozetřeným česnekem, osolíme a opepříme. Brambory a cibuli […]
Kapr dušený na paprice
POMĚR: 4 porce kapra, sůl, 20 g mleté sladké papriky, trochu hladké mouky, 80 g másla, 60 g cibule, asi ¼ l smetany a lžíce citrónové šťávy nebo octa. POSTUP: Očištěné porce kapra osolíme a slabě poprášíme moukou. V kastrole na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, na ni dáme upravené porce kapra a krátce je […]
Kapr vařený na černo
POMĚR: 1 ½ kg šupinatého kapra. – Na vaření kapra: 2 litry vody, 4 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu, kousek citrónové kůry a sůl. Tuto směs asi 10 minut povaříme a takto upravený vývar pak používáme. – Na omáčku: 50 […]
Kapr vařený v pivě
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, ½ l světlého piva, 1 menší cibule, 1 hřebíček, bobkový list, 8 zrnek pepře, 50 g másla a 30 g hladké mouky. POSTUP: očištěné porce kapra osolíme, vložíme do kastrolu, zalijeme pivem, přidáme celou cibuli, koření a máslo prohnětené s moukou a vaříme mírným varem asi 16 […]
Kapr vařený s celerem
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, 4 dl vody, sůl, 4 lžíce octa, lžička cukru, 250 g celeru, 50 g másla, asi 30 g hladké mouky 1 dl přírodního bílého vína, 1 dl smetany a 1 žloutek. POSTUP: připravené porce kapra osolíme a vložíme je vedle sebe do kastrolu. Do vody dáme sůl, cuk, […]
Kapr vařený po staročesku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, ½ l černého piva, ¼ l červeného vína, ¼ l vody, 1 větší cibule, 2 hřebíčky, kousek citrónové kůry a sůl. – 50 g másla, 50 g cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 40 g hladké mouky, lžíce kapar a šťáva z poloviny citrónu. POSTUP: Očištěné porce kapra osolíme. […]
Kapr vařený v okurkové omáčce
POMĚR: 500 g vykostěného kapřího masa, 30 g másla, 20 g hladké mouky, asi 3 dl smetany, sůl, šťáva z poloviny citrónu, 1 středně velká salátová okurka, trochu mletého pepře nebo papriky a kopr nebo petrželka. POSTUP: V kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme studenou smetanou a za stálého míchání […]
Kapr vařený po polsku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl a ¾ l rybího vývaru (viz recept č. 13). – 50 g másla, asi 30 g hladké mouky, lžíce rajčatového protlaku, lžička sladké papriky a 2 cibule. POSTUP: připravené porce kapra osolíme, vložíme je do procezeného rybího vývaru a mírným varem asi 16 minut vaříme. Mezitím si […]