Kapr vařený po anglicku
POMĚR: 4 porce šupinatého kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, trochu muškátového květu, 1 cibule, půl lžičky usekané petrželky a pažitky, kousek křenu, 1 bobkový list, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček, ½ l vody a ½ l přírodního bílého vína. – na jíšku: 30 g másla a 20 g hladké mouky. – Na zjemnění […]
Kapr vařený po milánsku
POMĚR: 6 porcí vařeného kapra (viz recept č. 36), asi ½ l rajčatové omáčky rybí (viz recept č. 30) a 6 vajec uvařených natvrdo. POSTUP: Uvařené porce kapra ryb lopatkou z vývaru vyjmeme, dáme na mísu, přelijeme horkou rajčatovou omáčkou a povrch jednotlivých porcí ozdobíme na kolečka nakrájeným vejcem. Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: vařené […]
Kapr dušený s houbami po rožmbersku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, 1 citrón, sůl, hladká mouka, 60 g cibule, 80 g másla, 2 dl rybího vývaru (viz recept č. 13), 2 dl přírodního bílého vína, 150 g hříbků nebo žampionů, 1/8 l tekuté šlehačky, trochu kopru a lžička cukru. POSTUP: Připravené kapří porce na vrchní straně několikrát ostrým nožem […]
Kapr dušený po řecku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, 50 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1/8 l husté kysané smetany a 50 g másla. POSTUP: z očištěných porcí kapra odstraníme páteřní kost a pak je protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. Osolíme, opepříme, vložíme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, zalijeme rozkvedlanou smetanou a dusíme zvolna v troubě doměkka. […]
Kapr dušený s kaparovou omáčkou
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, lžíce citrónové šťávy, bobkový list, 8 zrnek pepře, trochu tymiánu (koření svážeme do plátěného hadříku), 2 dl rybího vývaru nebo bílého vína a ½ l kaparové omáčky (viz recept č. 32). POSTUP: Připravené porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, dáme do kastrolu, podlijeme vývarem nebo vínem, přidáme koření a na […]
Kapr dušený na slanině po maďarsku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, vývar z ryb nebo z kostky masoxu, 120 g slaniny, 40 g nastrouhané cibule, sůl a 20 g mleté sladké papriky. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme a v menším množství vývaru asi 12 minut podusíme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nastrouhanou cibuli, trochu ji osmahneme, […]
Kapr dušený na feferonkách
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, 6 stroužků česneku, 4 pálivé papričky – feferonky, 80 g másla a 2 dl přírodního bílého vína nebo rybího vývaru. POSTUP: Připravené porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme nadrobno nakrájenými feferonkami. V kastrole rozehřejeme máslo, do něho vložíme porce kapra kůží dolů a asi 8 minut opékáme. […]
Kapr dušený na zelenině s bílým vínem
POMĚR: 1 ½ kg hladkého kapra, 200 g zeleniny (brukev, celer, petržel a mrkev), 50 g cibule, 1 bobkový list a trochu tymiánu nebo bazalky a koriandru, 60 g másla, 4 dl přírodního bílého vína, sůl, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteného s 30 g hladké mouky), trochu citrónové šťávy a 2 […]
Kapr dušený na česneku
POMĚR: 4 porce kapra, 60 g slaniny, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 60 g másla, 2 dl rybího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, popř. bílého vína. POSTUP: Připravené porce kapra protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, potřeme je slabě česnekem utřeným se solí a poprášíme moukou. V kastrole rozpustíme máslo do […]
Kapr dušený po plzeňsku
POMĚR: 4 porce kapra, sůl, lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce oleje, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, bobkový list, 12 zrnek pepře, ½ l světlého piva, 60 g perníku a 30 g másla na zjemnění. POSTUP: Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a postavíme na chvíli do chladu. V kastrole na oleji opečeme plátky slaniny, […]