Kapr dušený po námořnicku
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, trochu mletého pepře nebo kayenského pepře, 60 g másla, 200 g zeleniny (mrkev, celer), 60 g cibule, 1 dl rybího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, 2 dl červeného vína, 50 g francouzského másla (tj. 30 g másla prohněteného s 20 g hladké mouky), 2 lžíce koňaku a lžička […]
Kapr dušený v leču
POMĚR: 4 porce kapra, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 150 g čerstvých papriky, 150 g rajčat nebo 300 g sterilovaného leča, 2 stroužky česneku, mletý pepř, sůl a vývar. POSTUP: Cibuli nakrájenou na kolečka zpěníme na oleji, k ní přidáme na nudličky nakrájené papriky bez semen a 10 minut podusíme. Pak přidáme oloupaná a […]
Kapr zapékaný po moskevsku
POMĚR: 400 g vykostěného kapřího masa bez kůže, sůl, mletý pepř, trochu hladké mouky, 40 g másla nebo oleje, 250 g vařených brambor, 2 dl rybí omáčky bílé (viz recept č. 29), 4 lžíce smetany, 2 žloutky, 30 g ementálu, 30 g strouhanky, 30 g másla na pokapání a petrželku. POSTUP: Rybí maso nakrájíme na […]
Kapr zapékaný s rýží
POMĚR: 250 g upečeného kapra, asi 2 lžíce oleje, 250 g vařené rýže (viz recept č. 151), 2 žloutky, 60 g nastrouhaného ementálu, půl cibule, 150 g čerstvých hub, 3 rajčata, mletý pepř a sůl. POSTUP: V kastrole na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, k ní přidáme vařenou rýži, kterou posypeme polovinou nastrouhaného sýra, pak […]
Kapr zapékaný s anglickou slaninou
POMĚR: 4 porce kapra, sůl, citrón, 4 lžičky Vegety kari, 4 plátky anglické slaniny, 100 g ementálu nebo moravského bochníku a 30 g másla na vymazání ohnivzdorné misky. POSTUP: Připravené porce kapra nejdříve po všech stranách pokapeme citrónovou šťávou, necháme odležet a teprve pak je stejnoměrně osolíme a potřeme Vegetou kari. Na povrchu každé porce […]
Kapr zapékaný na pórku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, lžíce citrónové šťávy, 600 g pórku, 2 dl vody, sůl, 40 g másla, 4 plátky bochníkového sýra a 10 g mleté sladké papriky. – Trochu oleje nebo másla na vymazání ohnivzdorné misky nebo pekáčku. POSTUP: Očištěné porce kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a postavíme na hodinu do chladu. […]
Kapr zapékaný s mandlemi a ořechy
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, 50 g mandlí 50 g ořechů, 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce jemné strouhanky, citrónová šťáva, sůl, trochu mletého pepře a olej. – 50 g másla na pokropení pokrmu a vymazání ohnivzdorné misky. POSTUP: Oloupané mandle a ořechová jádra jemně umeleme, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme cibuli […]
Kapr zapékaný po selsku
POMĚR: 300 g vykostěného kapřího masa bez kůže, sůl, mletý pepř, 30 g másla, 50 g cibule, 4 vařené brambory, 2 vejce a pažitka. POSTUP: Kapří maso nakrájíme na větší kousky, osolíme a slabě opepříme. V pánvi na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, na ni dáme připravení kapří maso a na všech stranách asi 8 […]
Kapr zapékaný s vejci
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, mletý pepř a olej na pečení. – 6 vajec, 4 lžíce rajčatového kečupu, 100 g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu a 60 g másla. POSTUP: Očištěné, omyté a osušené porce kapra osolíme, slabě opepříme a v pánvi na rozehřátém oleji asi 12 minut pečeme. Upečené porce kapra vložíme vedle sebe do […]
Kapr zapékaný s rajčaty
POMĚR: 800 g kapřího masa, 1 citrón, 400 g čerstvých tvrdších rajčat, sůl, mletý pepř, 2 vejce, ¼ l kysané smetany, 1 malá cibule, 30 g hladké mouky a máslo. POSTUP: Kapří maso zbavíme kostí a kůže, nakrájíme na tenčí plátky, pokapeme citrónovou šťávou a osolíme. Oloupaná rajčata nakrájíme na plátky, osolíme a slabě opepříme. […]