Kapr dušený po polsku s šedou omáčkou
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl a asi 1 litr zeleninového nebo rybího vývaru (viz recept č. 13). – Na omáčku: 50 g másla, 40 g hladké mouky, 20 g cibule, zbylý vývar, 1 dl přírodního červeného vína, 40 g mandlí, 40 g rozinek, kousek nastrouhané citrónové kůry, 50 g perníku, sůl, asi […]
Kapr dušený na červeném víně po bungursku
POMĚR: 6 porcí kapra, sůl, lžíce citrónové šťávy, ½ l přírodního červeného vína, 60 g cibule, kousek citrónové kůry, bobkový list a nepatrně cukru. – 12 marinovaných oliv. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Do kastrolu nalijeme červené víno, přidáme drobně nakrájenou cibuli, citrónovou kůru, bobkový list, nepatrně cukru a přivedeme do […]
Kapr pečený na šalvěji
POMĚR: 1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, mletý pepř, šalvěj, 80 a 40 g másla, 1/8 l sladké smetany a trochu rybího vývaru nebo vody. POSTUP: Kapra očistíme, vykucháme, hlavu odkrojíme a po délce rozkrojíme na dvě půlky. Obě půlky osolíme, opepříme a posypeme rozemnutou šalvějí. V pekáči rozehřejeme máslo, do něho vložíme připravené půlky […]
Kapr pečený na kmíně
POMĚR: 1 ½ kg kapra, sůl, kmín, hladká mouka, 60 g slaniny, 60 g másla a trochu rybího vývaru nebo vody. POSTUP: Kapra očistíme, vykucháme, hlavu odkrojíme, po délce rozdělíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme. Pak půlky kapra na vrchní straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme, posypeme celým nebo tlučeným […]
Kapr pečený po mlynářsku
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 100 g másla nebo oleje, trochu citrónové šťávy, petrželka a 50 g másla na zjemnění šťávy. POSTUP: Z připravených porcí kapra odstraníme páteřní kost, porce popř. lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v kastrole na rozehřátém tuku prudce do růžova upečeme. […]
Kapr pečený po valticku
POMĚR: 4 porce kapra, 50 g oleje, citrónová šťáva, 3-4 stroužky česneku, petrželka, celerová nať, trochu mletého pepře a sůl. POSTUP: Česnek utřeme se solí a smícháme s jemně nasekanou petrželkou, celerovou natí a pepřem. Každou porci kapra touto směsí potřeme a necháme ¼ hodiny odležet. Takto připravené porce kapra opékáme na rozehřátém oleji po […]
Kapr pečený s pikantní studenou omáčkou
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl, citrónová šťáva, hladká mouka, máslo nebo olej na pečení, tatarská omáčka (viz recept č. 161) a lžíce rajčatového kečupu. POSTUP: z očištěných připravených porcí kapra odstraníme páteřní kost, pak porce osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce a v kastrole na rozehřátém tuku prudce po obou stranách […]
Kapr pečený na paprice s topinkami
POMĚR: 6 porcí kapra po 150 g, sůl a 30 g másla. – Na paprikovou šťávu: 100 g slaniny, 120 g cibule, 2 stroužky česneku, 40 g mletá sladké papriky, ½ l vývaru připraveného z kostky masoxu a sůl. POSTUP: Očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme a narovnáme je vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku. […]
Kapr pečený po třeboňsku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, 6 stroužků česneku, lžička kmínu, 80 g másla nebo sádla a trochu rybího vývaru anebo vody. POSTUP: Připravené porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme čerstvě umletým kmínem a v pekáči na rozehřátém másle nebo sádle pečeme v troubě asi 15 minut. Při pečení občas kapra […]
Kapr pečený
POMĚR: 1 ½ kg kapra, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, 80-100 g tuku na pečení, popř. trochu rybího vývaru nebo vody a kousek másla na zjemnění. Kapra pečeme buď půleného nebo v porcích v pánvi na plotně, což trvá asi 12 až 15 minut, anebo na pekáči v troubě. Pečení však trvá 25 až 30 […]