Kapr zapékaný po norsku
POMĚR: 4 porce vykostěného kapra, sůl, mletý pepř, 60 g másla, lžíce kopru, 3 dl smetany, 60 g strouhanky a 80 g nastrouhaného ementálu. POSTUP: očištěné, osolené a opepřené porce kapra vložíme vedle sebe do máslem dobře vymazané ohnivzdorné misky nebo kastrolu. Kopr opláchneme jemně rozsekáme, přidáme dos metany, dobře promícháme a nalijeme na kapra. […]
Kapr zapékaný po italsku
POMĚR: 4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 4 lžíce oleje, 60 g cibule, 40 g másla, 300 g vařených špaget, 4 rajčata, petrželka, trochu citrónové šťávy, 50 g nastrouhaného ementálu a 30 g másla na pokapání pokrmu. POSTUP: Porce kapra vykostíme, osolíme a opepříme. V kastrole osmahneme na oleji drobně nakrájenou cibuli do zlatova, na […]
Kapr pečený po ďábelsku
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, citrónová šťáva, mletý pepř, 80 g oleje, 30 g másla, 3 lžíce rybího vývaru nebo vody, 3 lžíce kečupu, lžíce worchestrové omáčky, lžíce kaparů, trochu kari koření a na zdobení: 2 sterilované červené papriky (kapie) a petrželka. POSTUP: Připravené porce kapra osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou […]
Kapr pečený po čínsku
POMĚR: Půlka kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého rybího masa), sůl, 80 g hladké mouky, 60 g ve vodě máčené škrobové moučky a asi 80 až 100 g oleje. Na sladkokyselou omáčku: 40 g cibule, 100 g ve vodě nabobtnalého zázvoru, stroužek česneku, lžíce oleje, 2 lžičky worchestrové omáčky, lžička polévkového koření […]
Kapr pečený s pikantní nádivkou
POMĚR: Jednu půlku očištěného a páteřní kosti zbaveného kapra (o hmotnosti asi 600 g až 800 g) a sůl. – Na nádivku: 60 g másla, 2 žemle, ¼ l mléka, 1 vejce, 4 sardele nebo 2 lžičky sardelové pasty, trochu soli, majoránky a petrželky. – Máslo na pečení. POSTUP: Hřbet kapra několikrát šikmo mělce nakrojíme, […]
Kapr nadívaný pečený
POMĚR: 1 šupinatý kapr (o hmotnosti 1 1/2 až 2 kg) a sůl. – Na nádivku: 60 g másla, 3 žemle, ¼ l mléka, lžička sardelové pasty, 1 vejce, 1 žloutek, trochu petrželky, 10 g drobně nakrájené cibulky slabě osmažené na másle, 50 g na másle podušených žampionů, hříbků nebo jiných čerstvých hub, sůl, trochu […]
Silvestrovský kapr pečený
POMĚR: 4 porce šupinatého kapra po 150 g, 60 g slaniny, 4 sardele, sůl, 80 g másla, 2 dl přírodního červeného vína a asi 2 lžičky zlatožluté máslové jíšky. – 4 natvrdo uvařená vejce, 8 sardelových oček, 1 citrón a petrželka. POSTUP: Z porcí kapra odstraníme páteřní kost, pak je střídavě protáhneme (prošpikujeme) na nudličky […]
Silvestrovský kapr pečený po vídeňsku
POMĚR: 6 porcí kapra, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, 40 g másla na vymazání ohnivzdorné misky, 1/8 l rajčatového kečupu, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 cibule, 2 sladkokyselé okurky a 60 g másla. POSTUP: Připravené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a pak je narovnáme těsně vedle sebe do máslem vymazané ohnivzdorné misky. Kečup promícháme […]
Velikonoční kapr pečený
POMĚR: 4 porce kapra po 150 g, sůl, citrón, 80 g másla na pečení, petrželka, 2 natvrdo uvařená vejce, lžička kaparů a 40 g másla na zjemnění šťávy. POSTUP: Připravené porce kapra osolíme, na vrchní straně uprostřed nařízneme a do zářezu vložíme dílek citrónu. Připraveného kapra pečeme v pánvi na másle asi 12 až 15 […]
Kapr pečený na roštu s petrželovým máslem
POMĚR: 4 porce kapra po 200 g, sůl, lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky worchestrové omáčky a trochu oleje. Na petrželové máslo: 80 g másla, 2 lžičky jemně rozsekané petrželky, trochu mletého pepře nebo lžička worcestrové omáčky, sůl a 2 lžičky citrónové šťávy. POSTUP: Z kapřích porcí stáhneme kůži a odstraníme páteřní kost. Pak porce kapra […]