POMĚR:
1 ½ kg hladkého kapra, 200 g zeleniny (brukev, celer, petržel a mrkev), 50 g cibule, 1 bobkový list a trochu tymiánu nebo bazalky a koriandru, 60 g másla, 4 dl přírodního bílého vína, sůl, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteného s 30 g hladké mouky), trochu citrónové šťávy a 2 žloutky.
POSTUP:
Kapra vykucháme, opláchneme a nakrájíme na 6 porcí. V kastrole rozpustíme máslo, do něho vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl a koření a dusíme do poloměkka. Je-li zapotřebí, podlijeme směs vodou nebo vývarem. Do zeleniny pak vložíme osolené porce kapra, zalijeme vínem a na mírném ohni rybu dusíme doměkka (asi 20 minut). Potom kapra opatrně vyjmeme, upravíme ho na nahřátou mísu a obložíme scezenou zeleninou. Vývar z procezené zeleniny ochutíme citrónovou šťávou, zahustíme moučným máslem, povaříme, zjemníme žloutky a buď touto omáčkou kapra upraveného na míse přelijeme, nebo ji podáváme v omáčníku.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo máslové noky.
Pro 6 osob.