Tmavý chléb nakrájíme na krajíčky 1 cm silné a kůrku odkrojíme. Z krajíčků pak vykrajujeme nožem čtvercové, obdélníkové, nebo trojhranné tvary, anebo vhodným vykrajovačem tvary okrouhlé. Jednotlivé tvary se ponejvíce upravují o průměru 5 – 6 cm. Topinky však mohou být i větší, což záleží na tom, jakému účelu mají sloužit.
Připravené tvary tmavého chleba v rozehřátém tuku, nejlépe v oleji, dozlatova vysmažíme. Důležité je, aby tuk byl dostatečně horký, topinky aby v něm plavaly, a smažíme, aby bylo rychlé. Pak je povrch topinek stejnoměrně zbarvený křupavý a vnitřek vláčný. Topinky, které smažíme ve slabě rozehřátém tuku, nasávají příliš mnoho tuku a jsou pak nejen uvnitř houbovitě měkké, ale také tíže stravitelné.
Smažené topinky jsou vhodnou přílohou ke kapřímu hašé, ke kapru pečenému na oleji, na grilu, v alobalu apod. Smažené topinky můžeme také potřít teplým kapřím hašé (viz recept č. 116) a podávat je jako zákusek k vínu.