POMĚR:
300 g rýže, 50 g másla nebo sádla, 1 malá cibule, sůl a rybí vývar nebo voda.
POSTUP:
Rýži přebereme, nečistotu a neoloupaná zrníčka odstraníme a rýži ve studené vodě vypereme. Pak ji v ubrousku protřeme, vložíme ji do rozehřátého tuku a za stálého míchání dusíme, až zesklovatí. Potom ji osolíme a přilijeme jednou a půlkrát tolik vařícího vývaru nebo vody, co je rýže (asi ¾ l), přidáme cibuli vcelku, přivedeme rychle do varu, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni nebo v horké troubě rýži bez míchání dusíme asi 25 minut. (Je-li třeba, promícháme rýži dvouzubou (kuchařskou) vidličkou, raději však dusit). Z hotové rýže cibuli odstraníme. Rýži udržujeme teplou ve vodní lázni, zakrytou pokličkou.
OBMĚNA: Do cibulky můžeme také zastrčit 1 hřebíček a rýži ještě přikořenit muškátovým květem.
Podáváme jako přílohu tak, jako rýži vařenou, viz předchozí předpis. Vhodná je i k přípravě rizot.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!