POMĚR:
Vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev). – 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky, sůl, asi 2 l vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list, 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, popř. ještě trochu nastrouhaného muškátového oříšku a 60 g moučkového másla (tj. 30 g másla prohněteného s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla.
POSTUP:
oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. doměkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žaber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překrojené cibule, očištěnou zeleninu vcelku, koření a vše vaříme mírným varem asi ¾ hodiny nyní vývar scedíme, smícháme jej s vývarem z vnitřností a vložíme do něho pokrájené vnitřnosti, obrané a na kousky nakrájené maso z uvařených kapřích hlav. Nakonec zahustíme polévku moučným máslem a krátce povaříme.
Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.
Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.
Vložka: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle.
Pro 6 až 8 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!